"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Zablisztes túrós pite

2018. március 27. - dalma.birodalma

A sós vagy édes piték nagyon jól variálhatók, a töltelékeket is figyelembe véve rengeteg változatban lehet őket készíteni. Alapvetően a pite tészta három fő alkotó eleme a liszt, a vaj, és a cukor. Ezt aztán megspékelhetjük őrölt magvakkal, fűszerekkel, reszelt citromhéjjal. Ráadásul a tésztát akár egy nappal előre is begyúrhatjuk, hűtőben tárolhatjuk. 

A pite tészta omlósságának egyik titka, hogy hideg vajjal kell dolgozni lehetőleg hideg felületen. Ezért a tésztát minél rövidebb ideig gyúrjuk és nyújtás során is igyekezzünk gyorsan dolgozni, mert ha a a vaj megolvad, akkor a tésztánk szétesik. Miután a tészta összeállt, tegyük legalább 30 percre a hűtőbe, de még jobb, ha 1-2 órára. 

 

img_20180327_142927_947_1.jpg

 

Hozzávalók:

- 100 g zabliszt 

- 50 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

- 60 g vaj

- 1 evőkanál xilit

- 1 kávéskanál só

- 4-5 evőkanál hideg víz

 

a töltelékhez:

- 500 g zsírszegény túró

- 200 g natúr joghurt

- 1 citrom reszelt héja

- 3 evőkanál xilit

- 2 tojássárgája

- mazsola (elhagyható)

 

- 2-3 evőkanál baracklekvár a tészta kenéséhez

20180323_122448_1.jpg

1. Dolgozzuk össze a vajat az átszitált lisztekkel gyors mozdulatokkal, ügyelve rá, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a vaj. Amikor kezd morzsalékossá válni, akkor adjuk hozzá a többi alapanyagot, a sót, xilitet, végül a vizet.

2. Formázzunk a tésztát gömb alakúra, majd tegyük folpackba, és minimum fél de inkább egy órát pihentessük a hűtőben.

3. A pihentetett tésztát nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd óvatosan emeljük bele a pite formába. Vágjuk le a pereméről  lelógó részeket, majd a tészta szélét az ujjainkkal simítsuk a piteforma hullámaihoz. 

(Két darab  - lehetőleg a sütőforma méretére vágott - sütőpapír között is kinyújthatjuk a tésztánkat, így még inkább elkerülhető, hogy kezünk melegétől megolvadjon a vaj. Ha végeztünk a nyújtással, a papír segítségével könnyen beleemelhetjük a tésztát a pitesütő formába.)

4. Ezután tegyük a mélyhűtőbe 10 percre a formával együtt.

5. Az áttört túrót keverjük össze a joghurttal, xilittel, tojássárgákkal, citromhéjjal és ha szeretjük, mazsolát is tehetünk bele.

6. A hűtőből kivéve kenjük meg a tésztát baracklekvárral és utána öntsük rá a túrós tölteléket.  

7. Tegyük be a piténket a 180 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.

 

img_20180323_192127_663_1.jpg

 

Sütés közben ne nyitogassuk az ajtót, esetleg a sütési idő utolsó harmadában ellenőrizhetjük a tésztát szemrevételezéssel vagy tűpróbával. A piték egy részénél recepttől függően célszerű a tésztát elősütni, ez esetben az alját villával szurkáljuk be pár helyen, hogy a sütés során a gőzök távozni tudjanak a tésztából, ne deformálódjon el.

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr4413783740

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása