Ha van 1-2 összeszottyadt barna héjú banán a spejzban, tökéletes alapanyagul szolgálhat ehhez a banánkenyérhez. Reggelire vagy desszertként egyaránt remek, kitűnően variálható a recept, ki-ki a saját ízlése, vagy a konyhában található alapanyagok szerint módosíthatja. Tehettek bele mindenféle olajos magvat, aszalt gyümölcsöt, kókuszreszeléket vagy akár csoki darabkákat is, fűszerezhetitek fahéjjal, vaníliával.
Hozzávalók:
-15 dkg sima liszt-8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
-1 csipet só
-1 csomag sütőpor
-1 teáskanál szódabikarbóna
-18 dkg nádcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer nálam eritrit
-2 tojás
-1 dl kókuszolaj
-3 evőkanál puha vaj
-1 teáskanál vaníliakivonat
-3 túlérett, barnuló banán
-15 dkg mandula vagy dió
-12 dkg cukormentes csokoládé
Elkészítés:
A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverjük egy tálban és félretesszük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és kivajazunk egy szögletes őzgerincformát. A mandulát/diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot/édesítőszert a tojással, majd hozzáadjuk az kókuszolajat, jól kikeverjük, végül a vajat is beletesszük és elkeverjük. Hozzáadjuk a 3 megpucolt banánt és a vaníliakivonatot, majd addig keverjük, amíg a massza homogén nem lesz.
Alacsony fokozaton fokozatosan adagolva hozzáadjuk a lisztes keveréket, eldolgozzuk. Végül spatulával a masszához keverjük a durvára aprított, pirított mandulát/diót és az összetört csokoládét.
A masszát a formába öntjük, 55-60 percig sütjük az előmelegített sütőben. Szúrópróbát végzünk és ha jó, kivesszük. 10 percig a formában hagyjuk. Ezután kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.
Forrás: https://lilafuge.hu/banankenyer/