A császármorzsa alapvető hozzávalói: liszt/dara, tojás, tej/tejszín, cukor/édesítőszer, a pirításhoz pedig valamilyen zsiradék. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztva, a tojássárgáját a tejjel/tejszínnel, a liszttel/darával és a cukorral/édesítőszerrel csomómentesre kell keverni, és ebbe a keverékbe kell a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatni. Majd közepes lángon világosbarnára kell sütni a tésztát, ami kicsit lassan megy, és sokáig folyós, ragacsos maradhat a tészta (a tűzhely erősségétől függően 30 percig is készülhet). Fontos, hogy a serpenyőnk elég nagy legyen, kényelmesen tudjuk benne kevergetni a masszát és akkor a legfinomabb, ha a végén picit meg is pörkölődik.
Mostanában reggelente vagyok aktív és alkotok kedvemre, mikor még viszonylag elfogadható a hőmérséklet a főzéshez, sütéshez. Így volt ez aznap reggel is, hogy ez a zablisztes császármorzsa készült, és mivel frissen, melegen a leges legfinomabb, gyorsan teszteltem is reggelire. Általában persze desszertként fogyasztjuk, vagy a kellőképpen édesszájúak leves után akár főételként is. Felmelegítve sem volt rossz, sőt van aki egyenesen hidegen szereti. Az alap hozzávalókon túl tehetünk bele mazsolát vagy más egyéb aszalt gyümölcsöt, készíthetjük kakaósan, fahéjasan sokféleképpen variálható édesség.
Hozzávalók (2 adag):
- 50 g apró szemű zabpehely
- 100 g zabliszt
- 2,5 dl tej
- csipet só
- 2-3 evőkanál eritrit
- 1 tojás
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- 40 g vaj vagy kókuszzsír a sütéshez
- cukormentes lekvár a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Keverjük össze csomómentesre egy tálban a zabpelyhet, zablisztet és a tejet. Hagyjuk állni pár percig.
2. Adjuk hozzá az édesítőt, a csipet sót, vanília aromát és a megmosott citrom reszelt héját.
3. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük a zablisztes keverékhez.
4. A fehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a masszánkba.
5. Egy nagy serpenyőt forrósítsunk fel, olvasszuk meg a vajat vagy kókuszzsírt, majd öntsük bele a tésztát. Először soknak tűnhet a zsiradék, de a tészta fel fogja szívni.
6. Folyamatosan kevergetve közepes hőmérsékleten süssük világosbarnára kb. 20-25 percig, közben figyelve arra, hogy ne égjen le. Szedjük szét minél jobban, erre nekem egy szilikonlapát vált be a legjobban, hogy morzsás állagú legyen a végén. Amikor már kicsi darabokra hullott, akkor picit nagyobbra vesszük a hőfokot, és megpirítjuk.
7. Cukormentes lekvárral vagy por eritrittel tálaljuk.
Forrás:
https://eletemetelei.hu/2018/01/25/csaszarmorzsa-zablisztbol/