"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Csokoládés-fahéjas aszalt gyümölcsös kuglóf

2018. március 01. - dalma.birodalma

A tél még csikorgatja fogát, jólesik ebben a hideg időben valami testet-lelket melengető édesség. Pláne ha gyorsan összedobható és mégis mutatós, igazi vendégváró darab lesz belőle.

Hajlamosak vagyunk túlvállalni magunkat, így volt ez aznap is, mikor ez a kuglóf készült. Vásárolni, bankban voltunk, főzni, takarítani kellett, délutánra vendégeket is vártunk, ráadásul Dalmanó is folyamatosan körülöttünk lebzselt, így Gáborral felváltva legóztunk, mesét olvastunk, gyurmáztunk stb. vele. Mire észbe kaptam, eltelt a nap és csak egy gyors desszertre maradt idő.

A kuglóf elég hamar elkészül - gondoltam - és látványos formájából kifolyólag még ünnepélyes is, így a vendégeknek is felszolgálható. Kinéztem már korábban ezt a csokis-gyümölcsös csodát, de az ünnepi időszakban nem került rá sor, így sokáig nem is kellett keresgélni recept után. Miután ellenőriztem, hogy minden alapanyag van itthon - Dalma segítségével persze, lelkesen hozta a mini bevásárló kosarát a BOLTBA (spejzbe) utánam - neki is láttam az elkészítésének.

 
20180228_181934_1.png

 

Hozzávalók 8 szelethez:

- 15 dkg (laktózmentes) vaj

- 10 dkg xilit

- 2 db L-es tojás

- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt

- 20 dkg banán

- 1 dl (laktózmentes) tej

- 1 tk sütőpor

- 10 dkg cukormentes étcsokoládé

- 1 tk fahéj

- 2 ek cukrozatlan kakaópor

- 10 dkg aszalt gyümölcs 

Elkészítés:

1. Habosra keverünk 10 dkg lágy vajat a xilittel. 

2. Hozzáadjuk a tojásokat, a pépesített banánt, a tejet, végül  a sütőporral, kakaóval, fahéjjal elkevert lisztet.

3. Keverjük hozzá az aszalt gyümölcsöt és 5 dkg apróra kockázott csokit.

4. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy kuglófformát, öntsük bele a tésztát.

 

20180227_144249_1.jpg

 

5. Előmelegített sütőben 180 fokon 50 perc alatt készre sütjük, tűpróbával ellenőrizzük.

6. A maradék csokit a maradék vajjal vízgőz felett olvasszuk meg, csurgassuk le vele a kuglóf tetejét 

 20180227_171118.jpg

 

A nagy kapkodásban persze az összes csoki belekerült a masszába, mondanom sem kell, nagyon nem rontotta el, és még szerencsére volt itthon egy másik tábla, így a tetejére is jutott olvasztva csokoládé. A kapkodás szerencsére nem ment a minőség rovására, a kuglóf ízlett mindenkinek, Dalma is buzgón eszegette, bár az aszalt gyümölcsöket nem túl elegánsan kiköpdöste, mondván hogy - Ez savanyú és nem süti Anya!. Itt az aszalt vörösáfonyára gondolt, amit viszont mi a savanykás jellege ellenére imádunk édességekben is.

Recept: Meglepetés Mentes konyha 2017/Tél

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr8213708446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.25. 21:00:42

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/
süti beállítások módosítása