Méltán a kelt tészták királynője, ahogy egy bejegyzésben olvastam róla. Egyébként mint megtudtam, létezik ezüstgaluska is, ugyanez, csak a dió helyett mákkal van ízesítve, sőt létezik mogyorós változat is. A finom aranygaluska alapja a könnyed kelt tészta, de ennél a receptnél a dagasztást mellőzhetjük.
Nálunk mindig a MAMA sütötte, de ő sajnos már nincs velünk évek óta. Mióta elment, nem is készítettünk és ettünk, most először. Nem a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető fogás, de a végeredmény mindenért kárpótol. Tartalmas leves mellé, főételnek fogyasztottuk, de desszertként is kiváló lehet.
Hozzávalók:
– 70 dkg liszt
– 8 dkg cukor
– 1 csomag szárított élesztő (7 g)
– 10 dkg puha vaj
– 1 csipet só
– 2,5 dl langyos tej
– 4 tojás
A diós töltelékhez:
– 15 dkg darált dió
– 12 dkg cukor
– 5 dkg olvasztott vaj
A vaníliaöntethez:
- 4 tojás sárgája
-10-12 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer
- 4-5 evőkanál liszt
-1,5 l tej
- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 tk vanília aroma
Ellkészítés:
1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a szárított élesztőt, majd keverjük össze őket.
2. A tojásokat is nagyjából beledolgozzuk a tésztába, majd jöhet a langyos tej és a félig megolvasztott vaj. Ezeket is hozzákeverjük, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát, aminek a végén kissé ragacsosnak kell lennie.
3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.
4. Hagyjuk meleg helyen a kétszeresére kelni (kb. 40-50 perc).
5. Eközben összekeverjük a diót a cukorral.
6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 170-180 fokra.
7. A tésztát alaposan meglisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két centi vastagságúra. Elég kézzel széthúzni, nagyon szépen lehet vele dolgozni. A tetejét is lisztezzük közben.
8. Vajazzunk ki alaposan egy 25 cm-es tortaformát, de használhatunk tepsit vagy jénait is.
9. Szaggassunk ki a tésztából kb. 5 cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót folyamatosan mártsuk meg lisztben, és a szaggatás után mindjárt tegyük a tepsibe.
10. A formában sorakozó galuskáinkat kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros dió felével úgy, hogy mindenhol szép egyenletesen legyen. Majd jöhet rá a második réteg, amit szintén megkenünk vajjal és végül megszórjuk a maradék cukros dióval.
11. Süssük aranyszínűre (kb. 35-40 perc), végezzünk tűpróbát!
12. Míg sül, addig készítsük el a vaníliaöntetet. 4 tojás sárgáját kikeverjük a 10 dkg cukorral, majd egy kis tejjel felöntjük. Hozzáadjuk a 4-5 evőkanál lisztet és csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vaníliával felforraljuk majd félrehúzzuk a tűzről. Beleöntjük apránként a tojásos masszát és közepes lángon folyamatos keverés mellett (nehogy lekapjon) felfőzzük. Ha kissé kihűlt, tálalhatunk. (A vaníliaöntet készítése során megmaradt tojásfehérjéket fel lehet használni a zabpelyhes bagett készítésénél https://dalmarium.blog.hu/2018/02/07/zabpelyhes_zsemle_vagy_bagett).
Forrás:
https://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2015/08/20/pillekonnyu-bogres-aranygaluska-dagasztas-nelkul/