"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Aranygaluska

2018. november 27. - dalma.birodalma

Méltán a kelt tészták királynője, ahogy egy bejegyzésben olvastam róla. Egyébként mint megtudtam, létezik ezüstgaluska is, ugyanez, csak a dió helyett mákkal van ízesítve, sőt létezik mogyorós változat is. A finom aranygaluska alapja a könnyed kelt tészta, de ennél a receptnél a dagasztást mellőzhetjük.

Nálunk mindig a MAMA sütötte, de ő sajnos már nincs velünk évek óta. Mióta elment, nem is készítettünk és ettünk, most először. Nem a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető fogás, de a végeredmény mindenért kárpótol. Tartalmas leves mellé, főételnek fogyasztottuk, de desszertként is kiváló lehet. 

img_20181127_144322_817_1.jpg

Hozzávalók:

– 70 dkg liszt

– 8 dkg cukor

– 1 csomag szárított élesztő (7 g)

– 10 dkg puha vaj

– 1 csipet só

– 2,5 dl langyos tej 

– 4 tojás

A diós töltelékhez:

– 15 dkg darált dió 

– 12 dkg cukor

– 5 dkg olvasztott vaj

A vaníliaöntethez:

- 4 tojás sárgája

-10-12 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

- 4-5 evőkanál liszt

-1,5 l tej

- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 tk vanília aroma

Ellkészítés:

1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a szárított élesztőt, majd keverjük össze őket.

2. A tojásokat is nagyjából beledolgozzuk a tésztába, majd jöhet a langyos tej és a félig megolvasztott vaj. Ezeket is hozzákeverjük, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát, aminek a végén kissé ragacsosnak kell lennie.

3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.

4. Hagyjuk meleg helyen  a kétszeresére kelni (kb. 40-50 perc).

5. Eközben összekeverjük a diót a cukorral.

6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 170-180 fokra.

7. A tésztát alaposan meglisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két centi vastagságúra. Elég kézzel széthúzni, nagyon szépen lehet vele dolgozni. A tetejét is lisztezzük közben.

8. Vajazzunk ki alaposan egy 25 cm-es tortaformát, de használhatunk tepsit vagy jénait is.

img_20181127_214313_477_1.jpg

9. Szaggassunk ki a tésztából kb. 5 cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót folyamatosan mártsuk meg lisztben, és a szaggatás után mindjárt tegyük a tepsibe. 

10. A formában sorakozó galuskáinkat kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros dió felével úgy, hogy mindenhol szép egyenletesen legyen. Majd jöhet rá a második réteg, amit szintén megkenünk vajjal és végül megszórjuk a maradék cukros dióval. 

11. Süssük aranyszínűre (kb. 35-40 perc), végezzünk tűpróbát! 

12. Míg sül, addig készítsük el a vaníliaöntetet. 4 tojás sárgáját kikeverjük a 10 dkg cukorral, majd egy kis tejjel felöntjük. Hozzáadjuk a 4-5 evőkanál lisztet és csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vaníliával felforraljuk majd félrehúzzuk a tűzről. Beleöntjük apránként a tojásos masszát és közepes lángon folyamatos keverés mellett (nehogy lekapjon) felfőzzük. Ha kissé kihűlt, tálalhatunk. (A vaníliaöntet készítése során megmaradt tojásfehérjéket fel lehet használni a zabpelyhes bagett készítésénél https://dalmarium.blog.hu/2018/02/07/zabpelyhes_zsemle_vagy_bagett).

Forrás:

https://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2015/08/20/pillekonnyu-bogres-aranygaluska-dagasztas-nelkul/

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr3514397156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása