A házilag készített kekszről, zabkekszről ódákat lehet zengeni. Néhány alapanyagot összekeverünk, kiporciózzuk a tepsibe és már mehet is a sütőbe. Finom, adalékanyag-mentes, és úgy állítjuk össze, ahogy akarjuk. Kevesebb cukorral készül mint a bolti változat, esetleg a liszt egy részét kakaóra, mandulára, dióra vagy mogyoróra cserélhetjük. Ez a zabkeksz most csokival és gyömbérrel készült, de nyugodtan variálhatjuk kedvünkre akár fahéjjal, kakaóporral is elkészíthetjük, vagy szórhatunk bele apróra vágott kandírozott és aszalt gyümölcsöt is.
Hozzávalók (30 db kekszhez):
- 200 g szobahőmérsékletű vaj
- 150 g cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 tojás
- 170 g zabliszt
- 180 g zabpehely
- 50 g kókuszreszelék
- 50 g étcsokicsepp (vagy apróbb darabokra vágott cukormentes étcsoki)
- 1 kávéskanál őrölt gyömbér
- 12 g sütőpor
- 1 csipet só
Elkészítés:
1. Előveszünk egy edényt, kikeverjük a vajat, cukrot, és tojást, hozzáadjuk a vanília aromát.
2. Egy másik edényben összekeverjük a zablisztet a zabpehellyel, kókuszreszelékkel, csokival, őrölt gyömbérrel, sütőporral és a sóval.
3. A vajas, cukros tojásos masszával összekeverjük a lisztes keveréket, jól összedolgozzuk a tésztát, diónyi golyókat formálunk és sütőpapírral borított tepsibe rakosgatjuk őket.
4.180 fokra előmelegített sütőben, kb. 18 perc alatt készre sütjük őket.
Próbáljátok ki az almás-zabpelyhes, a banános-csokis vagy a narancsos-mandulás változatot is.