Annyira finom és abszolút nem bonyolult összerakni ezt a sütit, mégis olyan ritkán készítem el. Most is csak azért jutott eszembe, mert kicsit sok linzert sütöttem és így jó alapul szolgált a tortának. Ha valaki nem szereti az áfonyát, más bogyós gyümölccsel is működhet, vagy akár el is hagyható, de nálunk ez a tuti befutó.
Az alábbi hozzávalók egy kisebb 18 cm-es tortaformához elegendőek.
Hozzávalók:
A kekszalaphoz:
- 20 dkg zabkeksz (akár teljes kiőrlésű)
- 10 dkg szobahőmérsékletű vaj
A sajtkrémhez:
- 10 dkg natúr krémsajt
- 25 dkg ricotta
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg zsírszegény túró
- 1 lime leve és héja
- 1 vanília rúd kikapart magja
- 1 cs Expressz Zselatin fix
- 1 doboz áfonya kb. 120 g
- kevés zsírszegény joghurt
- édesítőszer ízlés szerint
A kekszeket a puha vajjal összedolgozzuk, majd a sütőformába tesszük és egyenletesen belenyomkodjuk, amiben egy bögre alja a segítségünkre lehet. Ezután tegyük hűtőbe, amíg elkészülünk a sajtkrémmel.
Az áfonyából vegyünk ki annyi szemet ami majd a díszítéshez kell, majd a többihez adjunk annyi zsírszegény joghurtot hogy turmixolható legyen és összeturmixoljuk.
A krémsajtot, a ricottát, a mascarpone-t, a lime levét, vaníliát, a kívánt mennyiségű édesítőszert és a túrót összedolgozzuk robotgép segítségével. Ezt követően keverjük hozzá a zselatint.
Ha szeretnétek egy fehér réteget az aljára akkor keveset vegyetek ki az elegyből és simítsátok a kekszes alapra. A maradékhoz hozzákeverjük a joghurtos áfonyát - ettől gyönyörű színe lesz- majd mehet a torta tetejére. Díszíthetjük a maradék gyümölccsel és a lime reszelt héjával.
Hogy könnyedén szeletelhető legyen legalább 3-4 órát hűtőben kell lennie tálalás előtt.