Jön a nyár és vele a friss gyümölcsök, így egyre több könnyű és egészséges édességet készíthetünk majd belőlük. Ez a túrótorta is variálható, készíthető más gyümölccsel, piskóta alappal vagy akár csoki nélkül is.
Nemrég látogatóban voltunk és Timi tudta hogy mivel kedveskedhet nekünk, diétás epres túrótortát készített. Pusztítottunk belőle rendesen és alig vártam hogy egyszer itthon is elkészítsem. A zsírszegény túró szénhidrátszegény, de laktató, az eper pedig alacsony cukortartalmú, rostgazdag gyümölcs tehát igazán jó párosítás.
Hozzávalók (10-12 szelethez):
A kekszalaphoz:
- 200 g zabkeksz
- 100 g vaj
- 100 g cukormentes étcsoki
A krémhez:
- 500 g zsírszegény túró
- 200 g cukormentes tejszín
- 250 g light mascarpone vagy light krémsajt
- 7-10 dkg cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csomag habfixáló
- 1 citrom reszelt héja
- 500 g eper
+ a tetejére díszítésnek:
- kb. 10-15 db eper
- 50 g cukormentes étcsoki
Elkészítés:
1. A zabkekszet apróra törjük. A vajat és az összetördelt csokit egy tálba tesszük, mikróban többször megkeverve felolvasztjuk. A csokis vajat és a kekszet elkeverjük, majd egy 22 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és hűtőbe tesszük.
2. A tejszínhez hozzáadjuk a habfixálót és kemény habbá verjük.
3. A túrót botmixerrel, vagy késes aprítóban jól áttörjük, majd kikeverjük a mascarponéval, az édesítőszerrel és a vaníliával, a citrom reszelt héját is hozzáadjuk, végül a habbá vert tejszínt óvatosan hozzáforgatjuk.
4. A krém felét a torta alapjára öntjük, rátesszük a gyümölcsöket, és beborítjuk a túrókrém másik felével.
5. A tetejére csokival bevont eper került. 50 g csokit felolvasztunk egy kis tálkában, majd a megmosott és megszárítgatott (fontos, különben lefolyik a csoki) epreket kettévágjuk, majd félig a csokiba mártjuk, és egy tányérra tesszük. Dermedésig a hűtőbe tesszük, majd éles késsel leválasztjuk, és kidíszítjük vele a sütit.
6. 3-4 óra hűtést követően szeletelhető, de másnapra az igazi.
Eredeti recept: