Voltak aggályaim a hideg, főzés nélküli levesekkel kapcsolatban, de ennek vége. Ez a gazpacho (hideg spanyol zöldségleves) teljesen levett a lábamról, úgyhogy gyorsan fel is kerül a kedvenc receptek listájára. Miután elkészült a legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek, de 3-4 óra hűtés után is fogyasztható már.
Hozzávalók (4 fő részére):
- 30 dkg érett paradicsom
- 2 dl paradicsomlé
- 1 db kígyóuborka
- 1 db kápia paprika
- 1 kis fej lilahagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 szál friss petrezselyem
- só, bors
- kenyér, sonka a tálaláshoz
Elkészítés:
1 A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A paprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát kockákra vágjuk.
2. A felaprított zöldségeket a turmixgépbe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet, a balzsamecetet és az olívaolajat.
3. Ízlés szerint fűszerezzük, ha túl sűrűnek ítéljük, felönthetjük 1-2 dl hideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.
4.Tálaláskor a zsemlét apró kockákra vágjuk, megpirítjuk és sonkával együtt a leves mellé kínáljuk.