"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Medvehagyma krémleves buggyantott tojással

2018. január 12. - dalma.birodalma

Tavasszal elárasztják a piacokat a medvehagyma csokrok, ami akár magában, a reggeli rántottához vagy egyéb ételekhez fogyasztható, de leves is készíthető belőle vagy pestóként tésztaételekhez, rizottókhoz is kiváló. Szerencsés vagyok, hisz a közelünkben van medvehagyma lelőhely, így télre is tudtam elraktározni leveleket. Miután megmostam őket, jó alaposan lecsepegtettem róluk a vizet, folpackba szorosan feltekerve és többszörösen bezacskózva ment a fagyasztóba. Így a cukor-,glutén-,laktóz-,tejmentes medvehagyma krémlevest gyorsan, fél óra alatt is össze lehet dobni, akár a téli hónapokban is.

 

img_20180110_123319_394.jpg

 

Hozzávalók:

- 1 csokor kb. 15 dkg medvehagyma

- 1 fej vöröshagyma

- 30-40 dkg burgonya 

- 1 l víz

- 200 ml rizstejszín (lehet sima főzőtejszínt is használni)

- 2-3 ek kókuszolaj

- só, őrölt feketebors

A friss medvehagymát alaposan megmossuk, felaprítjuk. Ha a fagyóból vesszük elő akkor nyilván csak fel kell szeletelnünk. A kókuszolajat felforrósítjuk és a szintén felaprított vöröshagymát megfonnyasszuk benne. Ezután a medvehagymát és az összetört fokhagymákat is beletesszük az edénybe, majd a víz felével elkezdjük párolni. A burgonyát közben meghámozzuk, felkockázzuk, hozzáadjuk a leveshez, amit sózunk, borsozunk is, és felöntjük a maradék vízzel. Ha megfőtt a burgonya, beleöntjük a tejszínt, hozzáadunk még ízlés szerint fűszereket. Botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük.

A buggyantott tojáshoz az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:

- 1 db tojás

- 1 csipetnyi só

- 1 evőkanálnyi ecet

- 1 liter víz

Egy magasabb edénybe kezdjük el melegíteni a vizet, amihez előzőleg hozzáadtuk a sót és az ecetet. Üssük le a tojást egy kis tálkába. Miután felforrt a víz, vegyük lejjebb a hőfokot, és várjuk meg, amíg lobogóból gyöngyözőbe vált. Hosszú nyelű kanállal kezdjük el kavargatni a vizet az edényben és az örvény közepébe lassan közelítve, alacsony magasságból engedjük bele a tojást a a vízbe. Ezután már nem kell kavargatni, ne mozgassuk, ne csináljunk vele semmit. Kb. három percet kell várni, ezalatt elkészül a buggyantott tojás.

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr3513564621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása