"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Diétás Fekete-erdő torta

2018. május 05. - dalma.birodalma

A Fekete-erdő torta nem tartozik épp a diétás torták közé, mert lisztes-cukros, és a sok tejszíntől magas zsírtartalmú is. A lisztet és cukrot viszont lecserélhetjük egészségesebb, diétás verzióra, illetve a cukros tejszínhab helyett is választhatunk cukormenteset.

Ennél a diétás Fekete-erdő tortánál ráadásul valamivel kevesebb tejszínt használtam, mert készítettem meggyzselét is a lapok közé, így kicsit spórolva a tejszín mennyiségével. Az elkészítése elsőre pepecselősnek tűnhet, de amíg sülnek/hűlnek a piskóta lapok, megfőzhetjük először a meggyet, aminek szintén hűlnie kell, addig pedig elkészíthetjük a tejszínes krémet.

 img_20180505_140617_946_1.jpg

 

Hozzávalók:

Diétás, cukormentes kakaós piskótához (1 laphoz):

- 4 tojás

- 4 evőkanál víz

- 2 evőkanál xilit

- 4 evőkanál zabpehelyliszt

- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

- 1 kávéskanál sütőpor

Meggyzseléhez:

- 25 dkg cukrozatlan magozott meggy

- 2 evőkanál cukrozatlan vaníliás pudingpor

- édesítőszer, fahéj, rum aroma ízlés szerint

Tejszínes krémhez:

- 5 dl Hulala cukormentes tejszínhab

- folyékony édesítőszer ízlés szerint

- 1 teáskanál vanília aroma

- 1 csomag habfixáló

- 250 g light mascarpone

img_20180505_141647_389_1.jpg

Elkészítés:

1. A piskótához a tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a xilittel habosra verjük, majd robotgéppel hozzákeverjük a vizet, a lisztet, a kakaóport és a sütőport is. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a kakaós masszához forgatjuk. A tésztát 22 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, amit előtte kivajaztunk-liszteztünk, majd előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ezt annyiszor ismételjük meg ahány lapot szeretnénk.

2. A meggyet tegyük fel főni kevés vízben, majd ha forr, adjunk hozzá 2 evőkanál vaníliás pudingport, amit előzőleg kevés vízzel csomómentesre kikevertünk. Ízesíthetjük fahéjjal, rum aromával és édesítsük ízlés szerint. Ha kész hagyjuk kihűlni.

3. A cukormentes tejszínhez adjunk egy teáskanál vanília aromát, és ízlés szerint folyékony édesítőszert, majd verjünk belőle kemény habot. Adjuk hozzá a 250 g light mascarponét is és keverjük jól össze.

4. Miután kihűlt a piskóta, kenjük meg tejszínes krémmel a rétegeket, majd tegyük rá a kihűlt meggyzselét.

5. Vonjuk be a torta oldalát és tetejét is tejszínnel, és szórjuk meg cukormentes csoki reszelékkel.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr6713893464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása