A Fekete-erdő torta nem tartozik épp a diétás torták közé, mert lisztes-cukros, és a sok tejszíntől magas zsírtartalmú is. A lisztet és cukrot viszont lecserélhetjük egészségesebb, diétás verzióra, illetve a cukros tejszínhab helyett is választhatunk cukormenteset.
Ennél a diétás Fekete-erdő tortánál ráadásul valamivel kevesebb tejszínt használtam, mert készítettem meggyzselét is a lapok közé, így kicsit spórolva a tejszín mennyiségével. Az elkészítése elsőre pepecselősnek tűnhet, de amíg sülnek/hűlnek a piskóta lapok, megfőzhetjük először a meggyet, aminek szintén hűlnie kell, addig pedig elkészíthetjük a tejszínes krémet.
Hozzávalók:
Diétás, cukormentes kakaós piskótához (1 laphoz):
- 4 tojás
- 4 evőkanál víz
- 2 evőkanál xilit
- 4 evőkanál zabpehelyliszt
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 kávéskanál sütőpor
Meggyzseléhez:
- 25 dkg cukrozatlan magozott meggy
- 2 evőkanál cukrozatlan vaníliás pudingpor
- édesítőszer, fahéj, rum aroma ízlés szerint
Tejszínes krémhez:
- 5 dl Hulala cukormentes tejszínhab
- folyékony édesítőszer ízlés szerint
- 1 teáskanál vanília aroma
- 1 csomag habfixáló
- 250 g light mascarpone
Elkészítés:
1. A piskótához a tojásokat ketté választjuk, a sárgáját a xilittel habosra verjük, majd robotgéppel hozzákeverjük a vizet, a lisztet, a kakaóport és a sütőport is. A fehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan a kakaós masszához forgatjuk. A tésztát 22 cm-es kapcsos tortaformába öntjük, amit előtte kivajaztunk-liszteztünk, majd előmelegített 170 fokos légkeveréses sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük. Ezt annyiszor ismételjük meg ahány lapot szeretnénk.
2. A meggyet tegyük fel főni kevés vízben, majd ha forr, adjunk hozzá 2 evőkanál vaníliás pudingport, amit előzőleg kevés vízzel csomómentesre kikevertünk. Ízesíthetjük fahéjjal, rum aromával és édesítsük ízlés szerint. Ha kész hagyjuk kihűlni.
3. A cukormentes tejszínhez adjunk egy teáskanál vanília aromát, és ízlés szerint folyékony édesítőszert, majd verjünk belőle kemény habot. Adjuk hozzá a 250 g light mascarponét is és keverjük jól össze.
4. Miután kihűlt a piskóta, kenjük meg tejszínes krémmel a rétegeket, majd tegyük rá a kihűlt meggyzselét.
5. Vonjuk be a torta oldalát és tetejét is tejszínnel, és szórjuk meg cukormentes csoki reszelékkel.