"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Áfonyás clafoutis avagy tejpite

2018. július 15. - dalma.birodalma

Már alig várom hogy elkészüljön a saját kertem, elsők között lesz az áfonya, amit ültetek. Fantasztikus gyümölcs, finom, egészséges, hatalmas a tápértéke, minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz. Nem hiába esett hát rá a választásom ennél a piténél, de ha nincs éppen otthon, helyettesíthetjük meggyel, cseresznyével, vagy akár eperrel.

Hagyományosan egyébként is cseresznyével készítik hazájában, Franciaország középső részén ezt a gyümölcsös lepényt. Nagyon gyorsan elkészül, egy kis gyümölcs, rá jó sűrű palacsintatészta és irány a sütő, aztán fél óra múlva már tálalhatjuk is. Bár állítólag csak frissen fogyasztva az igazi, nekem melegítve is nagyon ízlett.

img_20180714_190806_120_1.jpg

 

Hozzávalók (23 cm-es sütőformához):

- 2 tojás

- 2 csapott evőkanál cukor vagy annak megfelelő édesítőszer (ha cukrozott a tejszín, ez akár el is hagyható)

- 100 ml tejszín

- 150 ml tej

- 60 g zabpehelyliszt vagy teljes kiőrlésű liszt

- 1 kávéskanál vanília aroma

- 1 fél citrom reszelt héja

- 1 nagy marék áfonya

- kókuszolaj vagy vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

1. Az édesítőszert /cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a vaníliaaromát, reszelt citrom héjat.

2. Hozzászitáljuk a lisztet, majd csomómentesre keverjük. 

3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 23 cm átmérőjű gyümölcstorta/piteformát vagy vasserpenyőt is használhatunk.  

4. A masszát a kiolajozott/kivajazott formába öntjük, tetejére szórjuk az áfonyát és kb. 30 percig sütjük, míg a teteje el nem kezd aranybarnára pirulni. Megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr3114113787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása