Már alig várom hogy elkészüljön a saját kertem, elsők között lesz az áfonya, amit ültetek. Fantasztikus gyümölcs, finom, egészséges, hatalmas a tápértéke, minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz. Nem hiába esett hát rá a választásom ennél a piténél, de ha nincs éppen otthon, helyettesíthetjük meggyel, cseresznyével, vagy akár eperrel.
Hagyományosan egyébként is cseresznyével készítik hazájában, Franciaország középső részén ezt a gyümölcsös lepényt. Nagyon gyorsan elkészül, egy kis gyümölcs, rá jó sűrű palacsintatészta és irány a sütő, aztán fél óra múlva már tálalhatjuk is. Bár állítólag csak frissen fogyasztva az igazi, nekem melegítve is nagyon ízlett.
Hozzávalók (23 cm-es sütőformához):
- 2 tojás
- 2 csapott evőkanál cukor vagy annak megfelelő édesítőszer (ha cukrozott a tejszín, ez akár el is hagyható)
- 100 ml tejszín
- 150 ml tej
- 60 g zabpehelyliszt vagy teljes kiőrlésű liszt
- 1 kávéskanál vanília aroma
- 1 fél citrom reszelt héja
- 1 nagy marék áfonya
- kókuszolaj vagy vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés:
1. Az édesítőszert /cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a vaníliaaromát, reszelt citrom héjat.
2. Hozzászitáljuk a lisztet, majd csomómentesre keverjük.
3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 23 cm átmérőjű gyümölcstorta/piteformát vagy vasserpenyőt is használhatunk.
4. A masszát a kiolajozott/kivajazott formába öntjük, tetejére szórjuk az áfonyát és kb. 30 percig sütjük, míg a teteje el nem kezd aranybarnára pirulni. Megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.