Mint az egészségtudatos táplálkozás híve, rajongok a zabpehelyért, pláne ha még találkozik az almával is. Ebben a kekszben is csodás párost alkotnak, a végeredmény pedig itt is inkább puha, omlós mint a banános-csokis zabkeksz esetében.
Az alaptésztát tovább dúsíthatjuk aszalt gyümölcsökkel, mandulával, dióval, kókuszreszelékkel és ha nem elég édes az alma, rakjunk a tésztába még édesítőszert ízlés szerint.
Hozzávalók (12 darabhoz):
- 120 g zabpehely
- 80 g zabpehelyliszt
- 1 édes alma
- 60 g vaj
- 1 közepes M-es tojás (ha dupla adagot szeretnénk készíteni, ahhoz is elég 1 nagy L-es tojás)
- 1 kávéskanál őrölt fahéj
- 1 kávéskanál vaníliaaroma
- 1 kávéskanál sütőpor
- csipet só
Elkészítés:
1. Keverjük össze a lisztet, a fahéjat, a sütőport és a sót.
2. A lágy vajat dolgozzuk simára a tojással és a vaníliával.
3. Forgassuk hozzá a lisztes elegyet és a zabpelyhet.
4. Végül adjuk hozzá a lereszelt almát.
5. Kis gombócokat formázunk az almás-zabpelyhes masszából és vizes tenyérrel ellapítjuk a gombócokat egy sütőpapírral bélelt tepsin. Süssük őket 180 fokon 12-14 perc alatt aranybarnára. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni.