Ki ne szeretné a zserbót? Nekem is az egyik kedvenc sütim, pláne hogy most már van diétás pohárkrém változata is. Persze nem állítom, hogy ugyanaz az élmény, de garantáltan nem fogtok csalódni benne, mert a külön-külön is isteni finom sült linzermorzsa, csokoládéhab és baracklekvár van rétegezve. A mindmegette.hu oldalán találtam egy zserbó pohárkrém receptet csak a hozzávalók közül a cukrokat édesítőszerrel, a csokit cukormentes csokival, a búzalisztet teljes kiőrlésű tönkölybúza liszttel helyettesítettem, cukrozatlan tejszínt használtam, az arányokon nem változtatva. A tetejére pedig házi cukormentes baracklekvár került.
Hozzávalók:
Krém:
- 20 dkg cukormentes étcsokoládé
- 2 dl cukrozatlan Hulala habtejszín
- 4 tojássárgája és tojásfehérje szétválasztva
- 10 dkg xilit
Morzsa:
- 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 10 dkg darált dió
- 12 dkg light vaj
- 6 dkg xilit porrá zúzva
- 1 db tojássárgája
- 1 db citrom reszelt héja
valamint a tetejére
- kb. 8 dkg cukormentes baracklekvár
A csokit vízgőz felett lassan felolvasztjuk. A tejszínhabot óvatosan nem túl keményre felverjük. A tojások sárgáját habosra verjük a xilittel, ezután a fehérjét is felverjük. Fontos, hogy minden habot külön verjünk fel.A sárgájából készített habot keverjük az olvasztott csokoládé alá óvatosan, és csak ezután a tejszínhabot és a fehérjehabot és óvatosan homogén krémmé keverjük.
A tésztához a lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a darált diót, a porrá zúzott xilitet, és a tojássárgáját, belereszeljük a citrom héját, és a tésztát gyorsan összedolgozzuk. Fagyasztóban pihentetjük kb. 15 percet, ezután sütőpapírral bélelt tepsire reszeljük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük a morzsánkat.
A pohárkrémhez a sült diós linzermorzsánkat szórjuk a pohár aljára, erre ráhalmozzuk a csokoládéhabot, rácsurgatjuk a baracklekvárt. Tetejét kevés darált dióval szórjuk meg.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/zserbo-poharkrem.recept/.