Meggyes pitét lehet sütni az év bármely szakában, mirelit gyümölcsből de nincs párja a friss meggyből készült édességnek. Más gyümölccsel például cseresznyével is lehet helyettesíteni a meggyet, annak is most van a szezonja. A pite tészta omlósságának titka pedig, hogy hideg vajjal kell dolgozni és a tésztát lehetőleg minél rövidebb ideig gyúrjuk. Nyújtás során is igyekezzünk gyorsan dolgozni, mert ha a a vaj megolvad, akkor a tésztánk szétesik.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 150 g zabliszt
- 75 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 90 g vaj
- 1 evőkanál xilit
- 1 kávéskanál só
- 4-5 evőkanál hideg víz
A meggyes töltelékhez:
- 30-40 dkg meggy
- 2 evőkanál vaníliás pudingpor
-1 teáskanál vanília aroma
-1 kávéskanál fahéj
- 2 evőkanál xilit (lehet több is)
Elkészítés:
1.Dolgozzuk össze a vajat az átszitált lisztekkel gyors mozdulatokkal, ügyelve rá, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg túlságosan a vaj. Amikor kezd morzsalékossá válni, akkor adjuk hozzá a többi alapanyagot, a sót, xilitet, végül a vizet.
2. Formázzunk a tésztát gömb alakúra, majd tegyük folpackba, és minimum fél de inkább egy órát pihentessük a hűtőben.
3. A pihentetett tészta kétharmadát nyújtsuk ki lisztezett felületen, majd óvatosan emeljük bele a pite formába. Vágjuk le a pereméről lelógó részeket, majd a tészta szélét az ujjainkkal simítsuk a piteforma széléhez.
4. Ezután tegyük a 150-160 fokra előmelegített sütőbe kb. 10 percre, hogy elősüssük a tésztát. Az alját villával szurkáljuk be pár helyen, hogy a sütés során a gőzök távozni tudjanak a tésztából, ne deformálódjon el.
5. A megmosott, kimagozott meggyet tegyük fel főni kevés vízben, majd ha forr, adjunk hozzá 2 evőkanál vaníliás pudingport, amit előzőleg kevés vízzel csomómentesre kikevertünk. Ízesíthetjük fahéjjal, rum aromával és édesítsük ízlés szerint.
6. A sütőből kivéve tegyük rá az elősütött tésztára a meggyes tölteléket, a maradék egyharmad tésztát nyújtsuk ki, tetszőleges formára szaggassuk ki, helyezzük el a meggy tetején. Végül tegyük be a pitét 180 fokra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre.
Próbáljátok ki a zablisztes túrós pitét is.