Állítólag, a tészta nem hizlal, ha mértékkel fogyasztjuk, sok zöldséggel és kevés hússal készítjük el vagyis mediterrán étkezési szokásoknak megfelelően étkezünk. Megnyugtató, hisz tésztaimádó család vagyunk, heti egyszer biztos valami tésztaétel kerül az asztalra. Ha tehetjük használjunk teljes kiőrlésű tésztát, mert magasabb a vitamin- és ásványi anyag tartalma, mint a fehér lisztből készültnek, több benne a rost, és tovább is laktat.
Hozzávalók:
- 1 kis fej vöröshagyma
- 30 dkg csirkemellfilé
- 20 dkg spenót
- 40 dkg penne tészta
- 2 gerezd fokhagyma
- tetejére sajt
- 2-3 evőkanál kókuszzsír
- só, bors
Besamel:
- 40 g vaj
- 3 evőkanál liszt
- 500 ml tej
A besamelhez megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Amint halványsárga a vaj és a liszt keveréke, már mehet is bele a tej. Gyorsan kell keverni hogy a végén selymes, krémes szószt kapjunk.
A vöröshagymát megtisztítjuk, felszeleteljük apróra és kókuszzsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a spenótot, picit megfonnyasztjuk, majd beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Ezt követően hozzáadjuk és megsütjük a vékony csíkokra felszelt húst.
A tésztát megfőzzük, leszűrjük. A jó alaposan lecsepegtetett tésztát összekeverjük a besamellel és végül beleforgatjuk a spenótos csirkét. Egy hőálló tálat kikenünk kókuszzsírral és zsemlemorzsával beszórjuk. Beleöntjük a masszát és a tetejére sajtot reszelünk.
Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 35-40 percig sütjük. Jó étvágyat!