Ha szeretnénk cukor nélküli lekvárt készíteni, nem kell mást tennünk, használjunk chia magot. Nemcsak egészségesebb, de kellő sűrűségű is lesz tőle a házi dzsem. Az apró magok magukba szívják a nedvességet és megduzzadnak, a környezetükben lévő nedvdús állományt pedig bezselésítik. Hatékony segítség a méregtelenítésben és a fogyókúránkban is, a chia magos ételek után sokáig nem éhezünk meg.
Hozzávalók 8 db kisebb üveghez:
- 4 kg eper
- 8-10 csapott evőkanál chia mag
- 1 citrom leve
- 2 csomag 350 g- os Dr. Oetker befőzőcukor sztíviával (elhagyható)
Elkészítés:
1. A megmosott és lecsumázott, félbevágott eperszemeket tegyük fel egy lábosban főni. Semmilyen plusz folyadék nem szükséges hozzá, ereszt magának elég levet. Ha szeretnénk valamennyi cukrot / édesítőszert hozzátenni azt most tegyük meg.
2. Ha felforrt, vegyük takaréklángra. Többször keverjük át, hogy egyenletesen átforrósodjon minden eperdarab.
3. Pár perc forrás után krumplinyomóval törjük át az egészet, majd tegyük a híg eperraguhoz a chia magokat.
4. Újabb pár perc alatt besűrűsödik a lekvár. Húzzuk le a főzőedényt a tűzről és előre sterilizált üvegekbe máris porciózhatjuk az isteni és főleg egészséges chia magos eperlekvárt. Ebben a formában hűtőben két hétig áll el. Ha télen is majszolnánk belőle, dunsztoljuk ki!
Eredeti recept:
https://ripost.hu/cikk-2016-nagy-dietadurranasa-cukor-nelkul-chiamaggal-keszul-az-eperlekvar