"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Stíriai metélt

2018. március 08. - dalma.birodalma

A tiroli túrós galuska amennyire macerás annyira finom is, hát ha még a férjünk egyik kedvenc étele, mit nekünk egy kis tészta gyúrás, szaggatás, vaníliaszósz készítés, sütés.

Gábor régóta szekírozott, hogy mikor készítem el kedvencét, a stíriai metéltet. Nem is ismertem ezt az ételt, csak a hozzá hasonló vargabélest, azt is talán csak egyszer ettem és még sosem készítettem. Mint megtudtam a stíriai metélt egy ok nélkül hanyagolt főként éttermi desszert, könnyű túrós tészta édes tejfölös krémben.

A recepteket böngészve aztán Zé receptje tűnt a legkevésbé bonyolultnak, és a túrónudli egyből kedvet is csinált az elkészítéséhez. Diétázóként a tú­ró­nál jobb ételt aligha ta­lálhatunk ma­gunknak: szénhid­rát­sze­gény, mégis lak­tató. Az alapanyagokból amit lehetett lecseréltem diétásabb változatra, Gábor szerint így is nagyon tuti lett.

 

20180308_131339_1.jpg

 

Hozzávalók egy 20×33 cm-es tepsihez:

A tésztához:

450 g félzsíros túró

- 8 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

- 1 tojás

- 2 evőkanál 12 %-os tejföl

- só

- 1 ek citrom reszelt héja

- 3 ek porrá zúzott eritrit

A krémhez:

- 80 g light margarin

- 4 tojás

- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt

- 5 evőkanál porrá zúzott eritrit

- 1 ek citrom reszelt héja

- 4 evőkanál 12 %-os tejföl

- 250 ml tej 

- 1 teáskanál vanília aroma

- 2 evőkanál mazsola (elhagyható)

- só


1. A túrót 8 evőkanál liszttel, 1 tojással, 2 evőkanál édesítőszerrel, 2 kanál tejföllel, két csipet sóval, és egy citrom reszelt héjával összekeverjük. Lisztezett deszkán cipó formára gyúrjuk, és ha nem ragad, letakarva pihentetjük! 
 
2. Melegítsük fel a margarint, adjuk hozzá a lisztet, öntsük fel forró tejjel, majd kevergetés közben forraljuk fel. Mehet hozzá az édesítőszer, a vanília aroma, a citromhéj, a tejföl, egy csipet só, valamint a mazsola, és ha már kihűlt, a tojások sárgája is.
 
3. A lisztezett deszkán nyújtsuk fél cm vastagra a tésztát, lisztezzük be alaposan, vágjunk belőle 6-8 szeletet, azokat pedig szintén vágjuk fél cm csíkokra. Sós forró vízben főzzük addig míg fel jön a víz tetejére, és szedjük át hideg vízbe. 
 
4. A krémes masszánkat, öntsük a keményre vert tojáshabhoz, keverjük össze, majd mehet hozzá a túrótészta. 
 
5. Kivajazott, morzsázott tepsibe, 180 fokos előmelegített sütőben 45 percig sütjük. 
 
img_20180308_131549_096_1.jpg
Simán csak por eritrittel tálaltam, de gyümölccsel, light vaníliasodóval, cukormentes lekvárral is érdemes kipróbálni. Mindenesetre ne egy húzós napra ütemezzük be, amikor amúgy is meg vagyunk időben csúszva, mert ugyan nem nehéz, de kissé időigényes az elkészítése. Ám ha mégis rászánjuk az időt garantáltan nem fogjuk megbánni.
Fördős Zé receptje, amit alapul vettem:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr4213724460

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása