A tiroli túrós galuska amennyire macerás annyira finom is, hát ha még a férjünk egyik kedvenc étele, mit nekünk egy kis tészta gyúrás, szaggatás, vaníliaszósz készítés, sütés.
Gábor régóta szekírozott, hogy mikor készítem el kedvencét, a stíriai metéltet. Nem is ismertem ezt az ételt, csak a hozzá hasonló vargabélest, azt is talán csak egyszer ettem és még sosem készítettem. Mint megtudtam a stíriai metélt egy ok nélkül hanyagolt főként éttermi desszert, könnyű túrós tészta édes tejfölös krémben.
A recepteket böngészve aztán Zé receptje tűnt a legkevésbé bonyolultnak, és a túrónudli egyből kedvet is csinált az elkészítéséhez. Diétázóként a túrónál jobb ételt aligha találhatunk magunknak: szénhidrátszegény, mégis laktató. Az alapanyagokból amit lehetett lecseréltem diétásabb változatra, Gábor szerint így is nagyon tuti lett.
Hozzávalók egy 20×33 cm-es tepsihez:
A tésztához:
- 450 g félzsíros túró
- 8 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 tojás
- 2 evőkanál 12 %-os tejföl
- só
- 1 ek citrom reszelt héja
- 3 ek porrá zúzott eritrit
A krémhez:
- 80 g light margarin
- 4 tojás
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
- 5 evőkanál porrá zúzott eritrit
- 1 ek citrom reszelt héja
- 4 evőkanál 12 %-os tejföl
- 250 ml tej
- 1 teáskanál vanília aroma
- 2 evőkanál mazsola (elhagyható)
- só