Gyerekkorom egyik kedvenc édessége, Anyuval hetente készíttettünk és sosem volt ideje kihűlni, mert addigra elfogyott. Ő mindig szórt bele mazsolát is, nálam ez most kimaradt, helyette összedobtam gyorsan egy kis őszibarack ragut mellé. A tojásfehérje hab sem kötelező a tetejére, ebben az esetben adjuk hozzá valamennyi tojást a tejhez. Lehet enni langyosan is, de kihűlés után a hűtőben tartva hidegen az igazi (főleg nyáron).
Hozzávalók (egy közepes tepsihez):
- 5-6 db szeletelt szikkadt zsemle vagy kifli, kalács
- kb. 5 dl tej
- 2-3 evőkanál cukor (édesítőszerrel vagy nyírfacukorral is elkészíthető)
- 1 vanilíarúd kikapart magja vagy 1 csomag vaníliás cukor
- ízlés szerint porcukor / por édesítőszer, cukrozatlan kakaópor vagy fahéj a rétegek megszórásához
- 4 db tojás
- vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez
Elkészítés:
1. A zsemléket szeleteljük fel. A tejet langyosítsuk meg, tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját majd kézzel keverjük egyneművé. A tojásfehérjét tegyük keverőtálba.
3. Egy mélyebb tepsit vagy sütőtálat (jénai is jó) kenjünk meg vékonyan vajjal, szórjunk rá zsemlemorzsát.
4. A szeletelt zsemléket áztassuk a tejbe rövid időre. Hamar magába szívja a tojásos cukros tejet, ügyeljünk arra, hogy a zsemleszeletek lehetőleg ne essenek szét.
5. Az áztatott zsemlét szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe (kettő vagy három zsemleréteg lesz belőle). Ha az első sort kiraktuk, szórjuk meg fahéjas vagy kakaós porcukorral. Ha három rétegű lesz, tegyük ezt a második sorral is. A legfelső zsemlerétegre nem kell tenni semmit.
6. Előmelegített sütőben, 180-as hőfokon süssük kb. 25 - 30 percig.
7. Közben verjük nagyon kemény habbá a tojásfehérjét. Vegyük ki a sütőből a rakott zsemlét és a tojáshabot kenjük a tetejére. Tegyük ismét a sütőbe és süssük még kb. 10 -15 percig. Akkor jó, ha a tojáshab aranybarna színt kap.
8. Szórjuk meg a tetejét kakaós vagy fahéjas cukorral és tálaljuk gyümölccsel.
Jó étvágyat!