Hagyományosan karácsonykor sütjük, persze ez nincs kőbe vésve pláne, ha az ünnepi sütéskor kimaradt. Egyik nagy előnye hogy legalább annyira "bonyolult" elkészíteni, mint egy muffint. Aztán ha van egy jó alaprecept a végtelenségig lehet variálni, hogy mivel turbózzuk fel. Az aszalványokon kívül tehetünk bele kandírozott gyümölcsöt, mandulát, diót, narancshéjat vagy csokit. Ráadásul egész sokáig eláll ha megfelelően tároljuk.
Hozzávalók:
- 15 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 1 teáskanál sütőpor
- 15 dkg vaj
- 12 dkg nyírfacukor
- 1 citrom reszelt héja
- 3 db tojás
- 4 dkg apróra vágott cukormentes étcsokoládé
- 5 dkg mazsola
- 5 dkg aszalt vörösáfonya
Elkészítés:
1. A vajat habosra keverjük a xilittel, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját is.
2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a vajas keverékkel.
3. Majd hozzáadjuk a mazsolát, a csokit, az aszalt gyümölcsöt, reszelt citromhéjat és végül a sütőporral elkevert lisztet.
4. Összekeverjük, és kivajazott-kilisztezett lehetőleg őzgerinc sütőformába öntjük a tésztát.
5. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és kb. 35 - 40 percig sütjük. Félidőben alufóliával takarjuk le, hogy a közepe is megsüljön, de a teteje ne piruljon meg nagyon.
6. Kifordítjuk a formából, kihűlve szeleteljük.