Még mindig a sütőtök :-) és még egy darabig marad is terítéken. Bár ezzel a gnocchi készítéssel kemény fába vágtam a fejszém, de megérte. Sokat számít ugyanis, hogy mekkora a sütőtök nedvességtartalma. Ha nagy, sok lisztet kell hozzáadni, amitől a tészta kifőzve olyan lesz, mint a kő. Úgyhogy alaposan lisztezzünk mindent, a kezünket, asztalt, főzésre váró tésztát de magánál a tésztánál csak a megadott lisztmennyiséggel dolgozzunk.
Hozzávalók:
Kb.30 dkg sütőtök püré
1 tojás
20 dkg zabliszt
5 dkg zabkorpa
10 dkg kókuszolaj
só, bors
A sütőtököt sütőben megsütjük, a húsát kiszedjük, krumplinyomó segítségével krémesre pürésítjük és kihűtjük.
Egy tálban öntsük össze a zablisztet, a zabkorpát, a sütőtök pürét, a tojást, az olvadt kókuszolajat, ízlés szerint a sót és a borsot, majd gyúrjuk egyneművé a tésztát. Ha már majdnem összeállt, borítsuk egy liszttel megszórt nyújtódeszkára és gyúrjuk egy nagy gombóccá majd nyújtsuk ki. Kicsit lágy lesz a massza, de ha sok lisztet teszünk hozzá, nehéz lesz a tészta, meg arra is vigyázni kell, ha túl sokáig gyúrjuk, könnyen megkeményedhet.
Egy pizzavágóval vagy bármi egyéb célszerszám segítségével vágjuk 4-5 külön darabra a tésztát, egyesével sodorjunk belőle kb. 3-4 cm átmérőjű rudakat. A rudakat késsel 1-2 cm-es darabokra vágjuk, majd sodorjuk gnocchi méretűre és formájúra.
Kellő türelemmel egy villa hátán meg is sodorhatjuk a gnocchikat, így kerülnek rá azok a kis barázdák, amik a boltin is vannak.
Egy nagyobb lábosba vizet teszünk fel, majd ha forrni kezd, sót teszünk bele. Az elkészült gnocchikat meglisztezzük nehogy elázzanak és a forró sós vízbe dobjuk őket, majd 3-4 percig főzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, egy forralás, és már szedjük is ki őket.
Sajttal, pestóval, vagy bármilyen más szósszal tálalhatjuk.
(A készítésnél a http://izeselet.hu/receptek/edesburgonyas-gnocchi-marinara-szosszal-gokler-krisztina/ receptet vettem alapul.)