"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Sütőtökös zablisztes gnocchi

2017. október 11. - dalma.birodalma

Még mindig a sütőtök :-) és még egy darabig marad is terítéken. Bár ezzel a gnocchi készítéssel kemény fába vágtam a fejszém, de megérte. Sokat számít ugyanis, hogy mekkora a sütőtök nedvességtartalma. Ha nagy, sok lisztet kell hozzáadni, amitől a tészta kifőzve olyan lesz, mint a kő. Úgyhogy alaposan lisztezzünk mindent, a kezünket, asztalt, főzésre váró tésztát de magánál a tésztánál csak a megadott lisztmennyiséggel dolgozzunk. 

Hozzávalók:

Kb.30 dkg sütőtök püré

1 tojás

20 dkg zabliszt

5 dkg zabkorpa

10 dkg kókuszolaj

só, bors

A sütőtököt sütőben megsütjük, a húsát kiszedjük, krumplinyomó segítségével krémesre pürésítjük és kihűtjük.

20170921_121824_1.jpg

Egy tálban öntsük össze a zablisztet, a zabkorpát, a sütőtök pürét, a tojást, az olvadt kókuszolajat, ízlés szerint a sót és a borsot, majd gyúrjuk egyneművé a tésztát. Ha már majdnem összeállt, borítsuk egy liszttel megszórt nyújtódeszkára és gyúrjuk egy nagy gombóccá majd nyújtsuk ki. Kicsit lágy lesz a massza, de ha sok lisztet teszünk hozzá, nehéz lesz a tészta, meg arra is vigyázni kell, ha túl sokáig gyúrjuk, könnyen megkeményedhet.

20170921_190102_1.jpg

Egy pizzavágóval vagy bármi egyéb célszerszám segítségével vágjuk 4-5 külön darabra a tésztát, egyesével sodorjunk belőle kb. 3-4 cm átmérőjű rudakat. A rudakat késsel 1-2 cm-es  darabokra vágjuk, majd sodorjuk gnocchi méretűre és formájúra. 

20170921_191417_1.jpg

Kellő türelemmel egy villa hátán meg is sodorhatjuk a gnocchikat, így kerülnek rá azok a kis barázdák, amik a boltin is vannak.


20170921_173803_1.jpg

 

Egy nagyobb lábosba vizet teszünk fel, majd ha forrni kezd, sót teszünk bele. Az elkészült gnocchikat meglisztezzük nehogy elázzanak és a forró sós vízbe dobjuk őket, majd 3-4 percig főzzük. Ha feljönnek a víz tetejére, egy forralás, és már szedjük is ki őket.

Sajttal, pestóval, vagy bármilyen más szósszal tálalhatjuk. 

(A készítésnél a http://izeselet.hu/receptek/edesburgonyas-gnocchi-marinara-szosszal-gokler-krisztina/ receptet vettem alapul.)

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr4312910909

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása