A legenda szerint a szakács elfelejtett sütőport tenni a csokoládétortába, és így voltaképpen megalkotta a ma is ismert brownie-t. :-) Sok helyen ajánlják kezdő süteményként, mert nem igényel bonyolult műveleteket az elkészítése, ám a végeredmény biztos siker. Már hagyománynak számított, hogy minden karácsonykor brownie-t sütöttem. Most ez elmaradt, mert annyi finom egészséges sütit kaptunk a családtól, hogy nem lett volna szükség több édességre. A másik ok, hogy az általam ismert brownie nem igazán számított diétásnak. A Cosmopolitan oldalán aztán találtam egy receptet amit kicsit átdolgozva elkészítettem a diétás brownie-t.
Hozzávalók:
- 9 ek teljes kiőrlésű liszt
-13 ek xilit (vagy más édesítőszer)
- 4 ek cukrozatlan kakaópor
- 1 tábla cukormentes csoki apróra vágva
- 7 ek alacsony zsírtartalmú tej (mandula- vagy rizstejet is használhatunk)
- 7 ek kókuszolaj
- 2 tojás
- kevés vaj.
A tojásokat a xilittel felhabosítjuk, majd a kakaóval összekevert lisztet hozzákeverjük. Folyamatosan adagoljuk az olajat és a tejet is és végül az apróra vágott csokit is belekeverjük a masszába. Vajazzunk ki egy tepsit, öntsük bele a masszát, 180 fokon kb. 10 perc alatt elkészül. Akkor jó, ha még picit ragad a tűre a közepe. Figyelni kell, nehogy túlsüsse az ember, mert akkor nagyon könnyen kiszárad.
Recept:
http://cosmopolitan.hu/body_love/2016/04/24/keszits-dietas-brownie-t-5-perc-alatt/