"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Datolyás-diós müzli szelet

2018. január 25. - dalma.birodalma

Főiskolás koromban rengeteg müzli szeletet vettem és ettem. Kár, hogy akkor még nem ismertem ezt a receptet, mert könnyen elkészíthető és egészségesebb mint a bolti változat. Ráadásul a végtelenségig variálhatóak az összetevők.

20180124_174142_1.jpg

 

Hozzávalók egy kb. 15x25 cm-es tepsihez: 

12 dkg zabpehely (aprószemű),

12 dkg dió,

25 dkg datolya (mag nélküliből 20 dkg),

7 dkg aszalt szilva,

5 dkg aszalt vörösáfonya,

csipet só,

1 kávéskanál fahéj,

3-4 evőkanál méz,

1-2 teáskanál kókuszolaj.

A datolyát forró vízzel leforrázzuk és kb. 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. A diót egy serpenyőben addig pirítjuk, amíg éppen illatozni kezd, majd a felét késes robotgéppel megőröljük, a másik felét késsel vagy géppel durvára aprítjuk. A zabpehelyhez adjuk a diót és az aszalványokat, elkeverjük, és egy csipet sót, valamint kevés fahéjat szórunk még hozzá. 

Amikor langyosra hűlt a datolya, kimagozzuk. Az áztatott datolyahúst a késes robotgéppel pépesítjük. A zabpelyhes keveréket a datolyával és a mézzel összedolgozzuk, majd egy sütőpapírral bélelt és olajjal finoman kikent tepsibe tesszük a keveréket és vizes kézzel (valamint egy pohár segítségével) egyenletesen belenyomkodjuk, -tömörítjük. 170-180 ºC-ra előmelegített sütőben 23-25 perc alatt megsütjük (amíg halvány színt nem kap). Miután kihűlt hosszú, éles késsel tetszőleges rudacskákat, szeleteket vágunk belőle.
Forrás: Az alapreceptet egycsipet.hu blogján olvastam.

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr6313643274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása