Az eredetileg skót scone egyfajta édes zsemle, édeskés pogácsaféleség. A teadélutánok elengedhetetlen „süteménye”, felvert tejszínnel és jammel kedvelik, az általában mazsolás sconet, de elterjedt a sima, vagy éppen a teljes kiőrlésű lisztből készült, barna változata is. Utóbbit készítettem el Valentin-napra és mivel férjem rajong az almás sütikért, így alma is került bele.
Hozzávalók:
- 250 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt
- 6 evőkanál porrá zúzott eritrit
- 2 teáskanál sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 50 g vaj
- 1 közepes alma megpucolva, lereszelve
- 125 ml tej.
A lisztben elvegyítjük a cukrot, sütőport, szódabikarbónát és a sót, majd hozzáadjuk a vajat, belemorzsoljuk. Ezután belekeverjük a tejet és az almát is. A lereszelt almát előtte jól kinyomkodjuk, nehogy eláztassa a tésztát. Addig gyúrjuk, amíg sima tésztát nem kapunk. Kb. 3 cm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 15-20 percig hagyjuk sülni. A legfinomabb még melegen, diétás lekvárral,cukormentes tejszínhabbal.
Eredeti recept: http://www.nosalty.hu/recept/almas-scone