Sokáig kerestem a palacsinta egészségesebb változatát, mígnem rátaláltam @mindenmentes Nóri zabpalacsinta receptjére. Elsőre sikerült, nem ragadt le, finom lett és nagyon laktató. Kislányom is imádja így sűrűn készítem el, a töltelékeket variálva. Nóri szerint ha jobban megpirítjuk akár zablepényt is készíthetünk belőle.
Hozzávalók (10 db palacsintához):
- 150 g zabpehely
- háromszoros mennyiségű víz, azaz 150 g zabpehelyhez 450 g víz
- 1 tojás
- 1 csipet só
- repceolaj a kikenéshez
Tegyük turmixgépbe a hozzávalókat a következő sorrendben (így könnyebben összekeverednek): víz, só, tojás, zabpehely. Turmixoljuk össze alaposan, magas fordulatszámon. Hagyjuk állni kb. 10 percig, és pont jó állagú lesz.
Azért is jó turmixgépben készíteni, mert abból könnyű a serpenyőbe önteni és egyszerűbb 1-1 kanál vízzel hígítani a tésztát, amikor már kezd túl sűrű lenni (újra összekeverhetjük a géppel). 22 cm-es serpenyőben érdemes sütni, mert ez a tészta sűrűbb a hagyományosnál, így kisebb serpenyőben könnyebb dolgozni. Palacsinták között szilikonecsettel vékonyan átkenhetjük egy kis olajjal, nem kell sok. Ha a palacsinta egyik oldala megsült, el fog válni a serpenyőtől, és meg lehet fordítani.