"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Dalmárium

Dutch baby gyümölcsraguval

2018. március 11. - dalma.birodalma

A Dutch baby avagy a sütőben sült palacsinta mindig is izgatta a fantáziám, de végül sosem álltam neki. Pedig még a sima palacsintánál is egyszerűbb, mert nem kell a sütéssel annyi időt eltölteni, és még sokkal mutatósabb is. A hagyományos palacsintától eltérően nem egyenként sütik meg, hanem egyben egy előre jól felforrósított serpenyőben és a sütőben.  Ami még jó benne, hogy akár édes és sós változatban is elkészíthető, és a tálalás a végtelenségig variálható.  

A Dutch baby tükörfordításban egyébként holland babát jelent, de az elnevezése máshonnét ered. A dutch az amerikai német bevándorlók egy csoportját jelentette, akik a deutsch szó elkorcsosulásából lettek dutchok, ugyanis ez a sütőben sült, tulajdonképpen palacsintafelfújt eredetileg a német Pfannkuchenből származik. Mivel nagy volt a népszerűsége a bevándorló németek étkezdéiben, nem győzték adagonként sütni, így alakult ki ez az újfajta sütési módszer.

img_20180311_093032_831_1.jpg

 

Hozzávalók 2 főre:

- 80 g teljes kiőrlésű tönkölyliszt

- 2 evőkanál kókuszolaj

- 2 db tojás

- 1 dl cukrozatlan tejszín

- 1 dl tej

- 1 kávéskanál vanília aroma

Elkészítés:
 
1. A tojást felverjük a tejjel és a tejszínnel. 
 
2. A lisztet beleszitáljuk, hozzáadjuk a vanília aromát és az egészet összedolgozzuk.
 
3. A serpenyőben (közepes 22-24 cm) felmelegítjük az olajat majd egész egyszerűen beleöntjük a tésztát. 
 
4. Oszlassuk el egyenletesen, majd mehet a 200 fokra előmelegített forró sütőbe kb. 15 percre, hogy felpuffadjon.
 

5. Kb. 10-12 perc után ha már picit megpirult a teteje, vegyük vissza a hőfokot 175 fokra és süssük még kb. 5 percig, hogy a belseje is  megsüljön.

6. Lehetőleg melegen tálaljuk, por eritrittel megszórva, vagy ízlés szerint gyümölcsökkel, lekvárral.

A gyümölcsragunál, 1 evőkanál kókuszolajat felmelegítünk, beleszórunk egy marék gyümölcsöt és összerottyantjuk, majd a végén édesítőszerrel ízesítjük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://dalmarium.blog.hu/api/trackback/id/tr8413730932

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása