Hozzávalók:
- 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 30 dkg durum liszt
- 1 teáskanál só
- 3 evőkanál barnacukor
- 1 tojás
- 2 dl natúr joghurt
- 1,5 dl tej
- 7 dkg olvasztott vaj
- 5 dkg mazsola
- 2,5 dkg instant élesztő
1. A vaj és a mazsola kivételével tegyünk mindent konyhai gépünk dagasztótáljába és indítsuk el a dagasztás programot. Az utolsó percekben adjuk hozzá az olvasztott vajat és a mazsolát. (Természetesen kézzel is dagaszthatjuk.)
2. A bedagasztott tésztát kelesztőtálban a duplájára kelesztjük.
3. Enyhén lisztezett felületre borítjuk, négy egyforma darabba vágjuk. Rudakat formázunk és kerek kalácsot fonunk. https://www.youtube.com/watch?v=PIwv-Rxez9w(Vagy négyes fonással a hosszúkás változatot is fonhatjuk.)
4. Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire a kalácsot majd ismét hagyjuk a duplájára kelni.
5. Végül lekenjük egész felvert tojással és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük.Félidőben érdemes letakarni egy fóliával nehogy nagyon megpiruljon. Legjobb ha rácson tudjuk kihűteni.
Az első adag tésztát is feljavítottam menetközben még jó 30-40 dkg liszttel, amíg olyan állaga nem lett hogy dagasztani tudjam. Nem sok reményt fűztem hozzá, hogy megkel, de aztán egyszercsak megindult a tészta. Így hát lett sok-sok kalácsunk, de nem bántam, így legalább jutott a nagyobb családnak is belőle.
A bevált recept:
http://www.limarapeksege.hu/2011/04/foszlos-kalacs-tk-lisztbol.html