"A főzés könnyű fejet, nyitott lelket és meleg szívet kíván." (Paul Gauguin)

Dalmárium

Banánkenyér

2019. július 20. - dalma.birodalma

Ha van 1-2 összeszottyadt barna héjú banán a spejzban, tökéletes alapanyagul szolgálhat ehhez a banánkenyérhez. Reggelire vagy desszertként egyaránt remek, kitűnően variálható a recept, ki-ki a saját ízlése, vagy a konyhában található alapanyagok szerint módosíthatja. Tehettek bele mindenféle olajos magvat, aszalt gyümölcsöt, kókuszreszeléket vagy akár csoki darabkákat is, fűszerezhetitek fahéjjal, vaníliával.

Hozzávalók:

-15 dkg sima liszt

-8 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

-1 csipet só

-1 csomag sütőpor

-1 teáskanál szódabikarbóna

-18 dkg nádcukor vagy ennek megfelelő édesítőszer nálam eritrit

-2 tojás

-1 dl kókuszolaj

-3 evőkanál puha vaj

-1 teáskanál vaníliakivonat

-3 túlérett, barnuló banán

-15 dkg mandula vagy dió

-12 dkg cukormentes csokoládé

 

img_20190105_144052_789_1.jpg

 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat (liszt, só, sütőpor, szódabikarbóna) összekeverjük egy tálban és félretesszük. A sütőt 180°C-ra előmelegítjük és kivajazunk egy szögletes őzgerincformát. A mandulát/diót száraz serpenyőben kissé megpirítjuk.
Robotgépben fehéredésig keverjük a cukrot/édesítőszert a tojással, majd hozzáadjuk az kókuszolajat, jól kikeverjük, végül a vajat is beletesszük és elkeverjük. Hozzáadjuk a 3 megpucolt banánt és a vaníliakivonatot, majd addig keverjük, amíg a massza homogén nem lesz.
Alacsony fokozaton fokozatosan adagolva hozzáadjuk a lisztes keveréket, eldolgozzuk. Végül spatulával a masszához keverjük a durvára aprított, pirított mandulát/diót és az összetört csokoládét.
A masszát a formába öntjük, 55-60 percig sütjük az előmelegített sütőben. Szúrópróbát végzünk és ha jó, kivesszük. 10 percig a formában hagyjuk. Ezután kiborítjuk és hagyjuk teljesen kihűlni szeletelés előtt.

img_20190105_142200_281_1.jpg

 

Forrás: https://lilafuge.hu/banankenyer/

Aranygaluska

Méltán a kelt tészták királynője, ahogy egy bejegyzésben olvastam róla. Egyébként mint megtudtam, létezik ezüstgaluska is, ugyanez, csak a dió helyett mákkal van ízesítve, sőt létezik mogyorós változat is. A finom aranygaluska alapja a könnyed kelt tészta, de ennél a receptnél a dagasztást mellőzhetjük.

Nálunk mindig a MAMA sütötte, de ő sajnos már nincs velünk évek óta. Mióta elment, nem is készítettünk és ettünk, most először. Nem a legegyszerűbb, leggyorsabban elkészíthető fogás, de a végeredmény mindenért kárpótol. Tartalmas leves mellé, főételnek fogyasztottuk, de desszertként is kiváló lehet. 

img_20181127_144322_817_1.jpg

Hozzávalók:

– 70 dkg liszt

– 8 dkg cukor

– 1 csomag szárított élesztő (7 g)

– 10 dkg puha vaj

– 1 csipet só

– 2,5 dl langyos tej 

– 4 tojás

A diós töltelékhez:

– 15 dkg darált dió 

– 12 dkg cukor

– 5 dkg olvasztott vaj

A vaníliaöntethez:

- 4 tojás sárgája

-10-12 dkg cukor vagy ennek megfelelő édesítőszer

- 4-5 evőkanál liszt

-1,5 l tej

- 1 rúd vanília kikapart magja vagy 1 tk vanília aroma

Ellkészítés:

1. A lisztet kimérjük egy nagyobb műanyag edénybe, hozzáadjuk a cukrot, a sót és a szárított élesztőt, majd keverjük össze őket.

2. A tojásokat is nagyjából beledolgozzuk a tésztába, majd jöhet a langyos tej és a félig megolvasztott vaj. Ezeket is hozzákeverjük, majd kézzel összegyúrjuk a tésztát, aminek a végén kissé ragacsosnak kell lennie.

3. Ezután megszórjuk a tészta tetejét liszttel, és letakarjuk egy konyharuhával.

4. Hagyjuk meleg helyen  a kétszeresére kelni (kb. 40-50 perc).

5. Eközben összekeverjük a diót a cukorral.

6. Ha a tészta megkelt, bekapcsoljuk a sütőt 170-180 fokra.

7. A tésztát alaposan meglisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két centi vastagságúra. Elég kézzel széthúzni, nagyon szépen lehet vele dolgozni. A tetejét is lisztezzük közben.

8. Vajazzunk ki alaposan egy 25 cm-es tortaformát, de használhatunk tepsit vagy jénait is.

img_20181127_214313_477_1.jpg

9. Szaggassunk ki a tésztából kb. 5 cm átmérőjű köröket. Lágy, finom tészta, úgyhogy a poharat, illetve a szaggatót folyamatosan mártsuk meg lisztben, és a szaggatás után mindjárt tegyük a tepsibe. 

10. A formában sorakozó galuskáinkat kenjük meg az olvasztott vajjal, és szórjuk meg a cukros dió felével úgy, hogy mindenhol szép egyenletesen legyen. Majd jöhet rá a második réteg, amit szintén megkenünk vajjal és végül megszórjuk a maradék cukros dióval. 

11. Süssük aranyszínűre (kb. 35-40 perc), végezzünk tűpróbát! 

12. Míg sül, addig készítsük el a vaníliaöntetet. 4 tojás sárgáját kikeverjük a 10 dkg cukorral, majd egy kis tejjel felöntjük. Hozzáadjuk a 4-5 evőkanál lisztet és csomómentesre keverjük. A maradék tejet a vaníliával felforraljuk majd félrehúzzuk a tűzről. Beleöntjük apránként a tojásos masszát és közepes lángon folyamatos keverés mellett (nehogy lekapjon) felfőzzük. Ha kissé kihűlt, tálalhatunk. (A vaníliaöntet készítése során megmaradt tojásfehérjéket fel lehet használni a zabpelyhes bagett készítésénél https://dalmarium.blog.hu/2018/02/07/zabpelyhes_zsemle_vagy_bagett).

Forrás:

https://rupanerkonyha.cafeblog.hu/2015/08/20/pillekonnyu-bogres-aranygaluska-dagasztas-nelkul/

 

Kókuszos túrótallér

Amint lejjebb kúszott picit a hőmérő higanyszála, már kedvet is kaptam a sütéshez. Régóta szemezgettem a Fittkonyha receptjével, az alapanyagok beszerzése után, neki is láttam az elkészítésének. Nagyon finom omlós keksz lett, bátran ajánlom, az elkészítése is gyors és egyszerű.

instasize_180815140507_1.png

 

Hozzávalók 10-12 darabhoz:

- 1 tojás

- 100 g túró

- 1 evőkanál olvasztott kókuszolaj

- 50 g (apró szemű) zabpehely

- 30 g kókuszreszelék

- csipetnyi szódabikarbóna

- 20 g cukormentes kókuszos fehércsoki (elhagyható)

- édesítő (nálam eritrit)

Elkészítés:

1. A zabpelyhet, kókuszreszeléket, szódabikarbónát elkeverjük.

2. A túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a tojást, majd beleöntjük a zabpelyhes-kókuszos keveréket, végül az apróra vágott csokit, az olajat és összegyúrjuk.

3. Hűtőbe tesszük kb. 15 percre.

4. A masszából golyókat formázunk, kézzel kilapítjuk őket és előmelegített sütőben 160-170 fokon 25 perc alatt megsütjük. 

Eredeti recept itt: https://fittkonyha.com/kokuszos-turotaller/

Gazpacho

Voltak aggályaim a hideg, főzés nélküli levesekkel kapcsolatban, de ennek vége. Ez a gazpacho (hideg spanyol zöldségleves) teljesen levett a lábamról, úgyhogy gyorsan fel is kerül a kedvenc receptek listájára. Miután elkészült a legjobb, ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, hogy az ízek tökéletesen összeérjenek, de 3-4 óra hűtés után is fogyasztható már. 

img_20180808_135012_684_1.jpg

 Hozzávalók (4 fő részére):

- 30 dkg érett paradicsom

- 2 dl paradicsomlé

- 1 db kígyóuborka

- 1 db kápia paprika

- 1 kis fej lilahagyma

- 2 gerezd fokhagyma

- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj

- 1 evőkanál balzsamecet 

- 1 szál friss petrezselyem

- só, bors 

- kenyér, sonka a tálaláshoz

Elkészítés:

1 A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A paradicsomot leforrázzuk és meghámozzuk. A paprikát kicsumázzuk, az uborkát és a hagymát kockákra vágjuk.

2. A felaprított zöldségeket a turmixgépbe szórjuk, hozzáadjuk a fokhagymát, petrezselymet, a balzsamecetet és az olívaolajat.

3. Ízlés szerint fűszerezzük, ha túl sűrűnek ítéljük, felönthetjük 1-2 dl hideg vízzel, jól összekeverjük, lefedjük, és 3 órára behűtjük.

4.Tálaláskor a zsemlét apró kockákra vágjuk, megpirítjuk és sonkával együtt a leves mellé kínáljuk.

Szuperfood granola

Ezerrel tombol a nyár, napok óta nem tudom mit egyek, mert nem igazán kívánok semmit ebben a hőségben. Különösen a reggelik nyűgösek, mert szeretem valami melegebbel indítani a napot, de ez mostanában nem megy. Ez a szuperfood granola nagyon kellemes meglepetés volt, a receptre nemrég találtam rá az instán. Hideg tejjel vagy joghurttal, gyümölccsel mennyei reggeli lehet ezeken a forró nyári  napokon.

img_20180803_141441_228_1.jpg

Hozzávalók (150 ml-es kisebb csészét használtam):

- 1 csésze aprószemű zabpehely

- 1 csésze quinoa pehely

- 1 csésze durvára aprított mandula

- 1/2 csésze napraforgómag 

- 1/2 csésze tökmag

- 2 evőkanál chia mag

- 1 kávéskanál  fahéj 

- 1 csipet só

- 1 csésze aszalt vörösáfonya vagy goji bogyó 

- 3 teáskanál juharszirup

- 2 teáskanál kókuszolaj

- 1 teáskanál vanília kivonat

 

Elkészítés:

A száraz hozzávalókat keverjük össze a vörösáfonya kivételével. Egy másik edényben pedig a folyékony hozzávalókat dolgozzuk össze majd elegyítsük a kettőt. Ezután sütőpapírral bélelt tepsire öntjük és elterítjük a keveréket. 140 fokos előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megpirítjuk a granolánkat. Ügyeljünk arra, hogy sütés közben, többször forgassuk át, hogy mindenhol egyenletesen piruljon meg. Ha kihűlt adjuk hozzá még az aszalt vörösáfonyát.

Tomato mozzarella - Mozzarella paradicsommal Anya játszik

37378557_2207409982879161_2954023655161462784_n.jpg_640x800

dalmarium készítette ezt a képet.

Kenyérpuding

Gyerekkorom egyik kedvenc édessége, Anyuval hetente készíttettünk és sosem volt ideje kihűlni, mert addigra elfogyott. Ő mindig szórt bele mazsolát is, nálam ez most kimaradt, helyette összedobtam gyorsan egy kis őszibarack ragut mellé. A tojásfehérje hab sem kötelező a tetejére, ebben az esetben adjuk hozzá valamennyi tojást a tejhez. Lehet enni langyosan is, de kihűlés után a hűtőben tartva hidegen az igazi (főleg nyáron).

img_20180722_222231_066_1.jpg

 

Hozzávalók (egy közepes tepsihez):

- 5-6 db szeletelt szikkadt zsemle vagy kifli, kalács 

- kb. 5 dl tej

- 2-3 evőkanál cukor (édesítőszerrel vagy nyírfacukorral is elkészíthető)

- 1 vanilíarúd kikapart magja vagy 1 csomag vaníliás cukor

- ízlés szerint porcukor / por édesítőszer, cukrozatlan kakaópor vagy fahéj a rétegek megszórásához

- 4 db tojás

- vaj, zsemlemorzsa a tepsi kikenéséhez 

Elkészítés:

1. A zsemléket szeleteljük fel. A tejet langyosítsuk meg, tegyük bele a cukrot, a vaníliás cukrot, 2 egész tojást és 2 tojás sárgáját majd kézzel keverjük egyneművé. A tojásfehérjét tegyük keverőtálba.

3. Egy mélyebb tepsit vagy sütőtálat (jénai is jó) kenjünk meg vékonyan vajjal, szórjunk rá zsemlemorzsát.

4. A szeletelt zsemléket áztassuk a tejbe rövid időre. Hamar magába szívja a tojásos cukros tejet, ügyeljünk arra, hogy a zsemleszeletek lehetőleg ne essenek szét.

img_20180722_222156_523_1.jpg

5. Az áztatott zsemlét szorosan egymás mellé helyezzük a tepsibe (kettő vagy három zsemleréteg lesz belőle). Ha az első sort kiraktuk, szórjuk meg fahéjas vagy kakaós  porcukorral. Ha három rétegű lesz, tegyük ezt a második sorral is. A legfelső zsemlerétegre nem kell tenni semmit.

6. Előmelegített sütőben, 180-as hőfokon süssük kb. 25 - 30 percig.

7. Közben verjük nagyon kemény habbá a tojásfehérjét. Vegyük ki a sütőből a rakott zsemlét és a tojáshabot kenjük a tetejére. Tegyük ismét a sütőbe és süssük még kb. 10 -15 percig. Akkor jó, ha a tojáshab aranybarna színt kap.

8. Szórjuk meg a tetejét kakaós vagy fahéjas cukorral és tálaljuk gyümölccsel.

Jó étvágyat!

Áfonyás clafoutis avagy tejpite

Már alig várom hogy elkészüljön a saját kertem, elsők között lesz az áfonya, amit ültetek. Fantasztikus gyümölcs, finom, egészséges, hatalmas a tápértéke, minden más gyümölcsnél vagy zöldségnél erősebb és hatékonyabb antioxidánsokat tartalmaz. Nem hiába esett hát rá a választásom ennél a piténél, de ha nincs éppen otthon, helyettesíthetjük meggyel, cseresznyével, vagy akár eperrel.

Hagyományosan egyébként is cseresznyével készítik hazájában, Franciaország középső részén ezt a gyümölcsös lepényt. Nagyon gyorsan elkészül, egy kis gyümölcs, rá jó sűrű palacsintatészta és irány a sütő, aztán fél óra múlva már tálalhatjuk is. Bár állítólag csak frissen fogyasztva az igazi, nekem melegítve is nagyon ízlett.

img_20180714_190806_120_1.jpg

 

Hozzávalók (23 cm-es sütőformához):

- 2 tojás

- 2 csapott evőkanál cukor vagy annak megfelelő édesítőszer (ha cukrozott a tejszín, ez akár el is hagyható)

- 100 ml tejszín

- 150 ml tej

- 60 g zabpehelyliszt vagy teljes kiőrlésű liszt

- 1 kávéskanál vanília aroma

- 1 fél citrom reszelt héja

- 1 nagy marék áfonya

- kókuszolaj vagy vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

1. Az édesítőszert /cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt, a tejet, a vaníliaaromát, reszelt citrom héjat.

2. Hozzászitáljuk a lisztet, majd csomómentesre keverjük. 

3. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítünk egy 23 cm átmérőjű gyümölcstorta/piteformát vagy vasserpenyőt is használhatunk.  

4. A masszát a kiolajozott/kivajazott formába öntjük, tetejére szórjuk az áfonyát és kb. 30 percig sütjük, míg a teteje el nem kezd aranybarnára pirulni. Megszórjuk porcukorral, és tálaljuk.

 

Diétás zabnokedli

A főzésre pláne igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert, de ha van egy jó recept az már fél siker. Ezt bátran ajánlom, mert kezdő háziasszonyként elsőre is ruganyos, másnap is puha nokedlit sikerült gyártanom, ráadásul zabliszt használatával!! Ami fontos, hogy mindennek benne kell lennie amit a recept ír, a búzasikértől se ijedjünk meg, szinte minden szupermarketben kapható, de DM-ben, Rossmann-ban is láttam már.

Lehet a 1,5 dl víz nem lesz elég, hogy megfelelő ragacsos nokedli állagot kapjunk, zablisztje válogatja valamelyik jobban megszívja magát. Ne legyen túl folyós, de ne is legyen túl kemény a masszánk, mert akkor a nokedli is beton lesz. Figyeljünk rá, hogy a vizet rakjuk fel időben forrni, ne álljon túl sokat a tészta szaggatás előtt.

 img_20180705_223541_389_1.jpg

 

Hozzávalók (3-4 adag):

- 25 dkg zabpehelyliszt

- 12,5 dkg félzsíros túró

- 1 evőkanál búzasikér

- 2 tojás

- 1 teáskanál só + a főzővízhez

- 1,5 dl víz

- kevés kókuszolaj

Elkészítés:

1. Egy nagyobb lábasba tegyünk fel vizet forrni, enyhén sózzuk.

2. A túrót törjük át a villával.

3. A lisztet keverjük össze a búzasikérrel és a sóval majd szitáljuk a túróhoz és üssük bele a 2 egész tojást.

4. Keverjük össze, miközben a vizet folyamatosan adagoljuk hozzá, úgy hogy nokedlitészta állagot kapjunk.

5. A forrásban lévő sós vízbe szaggassuk bele a nokedlit.

6. 4-5 perc alatt megfő, utána szűrjük le. Egy kevés kókuszolajat adhatunk hozzá, hogy ne ragadjon túlságosan.

Forrás:

https://salatagyar.hu/dietas-nokedli-zabpehelylisztbol-zabnokedli/

Császármorzsa zablisztből

A császármorzsa alapvető hozzávalói: liszt/dara, tojás, tej/tejszín, cukor/édesítőszer, a pirításhoz pedig valamilyen zsiradék. A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztva, a tojássárgáját a tejjel/tejszínnel, a liszttel/darával és a cukorral/édesítőszerrel csomómentesre kell keverni, és ebbe a keverékbe kell a kemény habbá vert tojásfehérjét óvatosan beleforgatni. Majd közepes lángon világosbarnára kell sütni a tésztát, ami kicsit lassan megy, és sokáig folyós, ragacsos maradhat a tészta (a tűzhely erősségétől függően 30 percig is készülhet). Fontos, hogy a serpenyőnk elég nagy legyen, kényelmesen tudjuk benne kevergetni a masszát és akkor a legfinomabb, ha a végén picit meg is pörkölődik.

Mostanában reggelente vagyok aktív és alkotok kedvemre, mikor még viszonylag elfogadható a hőmérséklet a főzéshez, sütéshez. Így volt ez aznap reggel is, hogy ez a zablisztes császármorzsa készült, és mivel frissen, melegen a leges legfinomabb, gyorsan teszteltem is reggelire. Általában persze desszertként fogyasztjuk, vagy a kellőképpen édesszájúak leves után akár főételként is. Felmelegítve sem volt rossz, sőt van aki egyenesen hidegen szereti. Az alap hozzávalókon túl tehetünk bele mazsolát vagy más egyéb aszalt gyümölcsöt, készíthetjük kakaósan, fahéjasan sokféleképpen variálható édesség.

 

img_20180619_121540_063_1.jpg

 

Hozzávalók (2 adag): 


- 50 g apró szemű zabpehely


- 100 g zabliszt


- 2,5 dl tej


- csipet só


- 2-3 evőkanál eritrit


- 1 tojás


- 1 teáskanál vanília aroma


- 1 citrom reszelt héja


- 40 g vaj vagy kókuszzsír a sütéshez


- cukormentes lekvár a tálaláshoz

 

img_20180619_213412_943_1.jpg

 

Elkészítés:

1. Keverjük össze csomómentesre egy tálban a zabpelyhet, zablisztet és a tejet. Hagyjuk állni pár percig.

2. Adjuk hozzá az édesítőt, a csipet sót, vanília aromát és a megmosott citrom reszelt héját.

3. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgáját keverjük a zablisztes keverékhez.

4. A fehérjét verjük kemény habbá, majd óvatosan forgassuk bele a masszánkba.

5. Egy nagy serpenyőt forrósítsunk fel, olvasszuk meg a vajat vagy kókuszzsírt, majd öntsük bele a tésztát. Először soknak tűnhet a zsiradék, de a tészta fel fogja szívni.

6. Folyamatosan kevergetve közepes hőmérsékleten süssük világosbarnára kb. 20-25 percig, közben figyelve arra, hogy ne égjen le.  Szedjük szét minél jobban, erre nekem egy szilikonlapát vált be a legjobban, hogy morzsás állagú legyen a végén. Amikor már kicsi darabokra hullott, akkor picit nagyobbra vesszük a hőfokot, és megpirítjuk.

7. Cukormentes lekvárral vagy por eritrittel tálaljuk.

Forrás:

https://eletemetelei.hu/2018/01/25/csaszarmorzsa-zablisztbol/